15 Temmuz 2013 Pazartesi

Cevizli Ve Üzümlü Kek



Malzemeler:

  • 1Su bardağı süt
  • 1Su bardağı toz şeker
  • 1Su bardağı sıvı yağ
  • 1 Paket kabarma tozu
  • 1 Paket vanilya
  • 3 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı üzüm
  • 1 çay bardağı ceviz
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 2 su bardağı un)


Yapılışı:
  1. Derin bir kaba 3 yumurtayı kır ve tuzu ilave edip çırp.Rengi değişene kadar (açık sarı) çırp.
  2. Üzerine şekeri ilave edip, çırpmaya devam et.Not: Elle çırpıyorsanız 5 dakika çırpın, mikserle daha kısa süre çıpsanız yeterli.
  3. Süt, sıvıyağ ilave edip 2 dak. çırp.
  4. Un ,vanilya, kabartma tozunu ilave edip, iyice çırpın.
  5. Sıca suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve elle iri parçaladığınız cevizleri ilave edip, tahta kaşıkla karıştırın.
  6. Sıvı yağ ile yağlanmış kek kalıbına, kek karışımını ilave edin.
  7. 170 derecede ısıtılmış fırında pişirin.İçinin piştiğini mutlaka kürdanla kontrol edin.Kürdana hamur parçası yapışmış ise pişirmeye devam edin.
  8. Fırından çıkarınca üstüne havlu kağıdı koyduğunuz tabağa, keke kalıbını ters çevirin ve 5 dak. o şekilde kalsın. Keki kalıptan ayırın, keki soğuyunca dilimleyin.
  9. Afiyet olsun.



Kullanacağınız kek kalıbına göre bu kekin alacağı halleri anlatayım size bizzat hepsini tecrübe ettim;
       Evinizde borcamınız varsa hiç meraklanmayın kekiniz süper olacak, içindeki üzümler hoşaftaki gibi çok güzel şişecek.Kalıbın tek kötü yanı kekiniz şekilli olmayacak, napalım kare şekliyle idare edersiniz.



     Bu tarz şekilli kek kalıbında üzümü mümkün olduğunca sıcak suda bekletip şişmesini sağlayın, yoksa sevgili üzümler (o denilen una bulamak filan işe yaramaz) kekin dibine çöker ve pişerken de yanar, kek kalıptan zor çıkar.

Silikon kek kalıplarında iyi sonuç alırsınız.Üzümleri ılık suda bekletin ama tamamen şişmesini beklemenize gerek yok.Kalıbı yağlamayı ihmal etmeyin.Kekiniz çok kolay çıkar ve dış yüzeyi parlak olur.
  • Püf noktası kek kalıplarınızın sadece altını değil orta yanlarını da mutlaka yağlayın.Yoksa kekinizin kabarmasını engeller kenarlar yapıştığı için aşağıya çeker ve kekiniz sönük olur.
  • Fırın kapağını 20 dak. geçtikten sonra açıp kontrol edin, çok sık açıp kontrol etmeyin, kekiniz sönük olmasın.
  • Yumurtayı ne kadar çok çırparsanız kekiniz daha çok kabarır.
  • Un ilave edildikten sonra çok çırpmayın, karıştıktan sonra çırpmayı bırakın.
  • Umarım  sizlere faydalı olur bu bilgiler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder