12 Haziran 2013 Çarşamba

Mutfakla İlgili Püf Noktalar


  • Buzdolabınızda buzunuz, buz jeliniz mutlaka olsun.
  • Yanık kremi ve yara bandı bulundurun.Mutfak kazaları her zaman olur, haazırlıksız yakalanmayın.
  • Ocak, fırın, yağlı diye düşündüğünüz her yerde garanti temizlik ürünü Güldal yağ sökücü kullanın (Bim de satılıyor) Senelerdir kullanıyorum çok etkili diğer pahalı ürünler eline su dökemezler.
  • Kızartma yaparken mutlaka tavaların üzerini kapatacak kızartma teli kullanın kendinizi koruyun.
  • Kızartma malzemelerini suyunu havlu kağıdı ile iyice alın kurutun, daha az yağ sıçrar ve kızarmanız daha az yağ çeker.
  • Hamur kızartırken hamura unla değilde suyla şakil verip kızartırsanız daha az yağ çeker.
  • Hamur kızartırken oklava yerine elle açarsanız hamurunuz daha kabarık olacaktır.
  • Türk kahvesi yapınca kullandığınız cezveyi o an yıkama fırsatınız yoksa içine su koyun, yada suyla çalkalayın.Hele ki elektrikli cezveler, şekerli kahve yapıldı ve temizlenmediyse o kahve kalıntısını çıkarmak tam bir ızdırap haline gelir.
  • Balık kokusunu gidermek için bir cezvede sirke kaynatın.Mümkün olduğunca kirli bulaşığı daha erken temizleyin ve çöpün ağzını sıkı kapatın mümkünse atın.
  • Yemeğin tuzunu kaçırdıysanız yarım patates soyup içine atın, yemek piştikten sonra çıkarın.
  • Çorbanız sulu olduysa bir kaşık unu suyla seyreltip içine ilave edin.
  • Çorbanız koyu olduysa kaynayan su ilave edin.Soğuk su tadını bozar.
  • Baharatlarınızı fazla almayın çünkü uzun süreli kullanımda saklama kabınız her açıldığında hava ve neme maruz kalacak ve tadı bozulacaktır.
  • Çay demlerken üst demliğe konan çayı sudan geçirin ve süzün, çok daha berrak bir çay elde edeceksiniz çünkü tozlu kısmı su ile akacaktır.
  • Çay demlerken demlikteki çayı mutlaka az miktarda su ile ıslatın yoksa uzun süre altı kaynar ve demlemzsek üstteki çay kavrulur, demledikten sonra eski çay tadı gelir.(Sanki yurtta, hastanede ki gibi)
  • Çay demlerken vaktiniz varsa kısık ateşte yavaş yavaş demlenmesini sağlarsanız çayınız çok daha lezzetli olacaktır.
  • Balık alırken mevsiminde ki balıkları ya da ithal balık tercih edin.
  • Balığın gözleri canlı bakmalı, içine çökmüş olmamalı, pulları parlak olmalı, solungaçları pembe olmalı lütfen dikkat edin.
  • Baklagiller elinizde çok fazla ise kullanacağınız miktar haricindekini kapağı sıkı olan bir kaba içine tuz ve nane koyarak saklayın.
  • Damacana pompanız yeşermişse mutlaka yenisini alın. Deterjan yada çamaşır suyu ile yıkasanız bile heryerini temizlemeniz mümkün değil artık bakteri tuttuğu için onlar gözle görülmez, sağlıklı değil.
  • Et ve tavuk kestikten sonra kesme tahtasını hemen ve çok iyi temizleyin.Özellikle tavuk etinde çok hızlı bakteri üremesi oluyor bu yüzden kesme tahtanızı işiniz biter bitmez yıkayın
  • Buzluktan çıkarıp kullanacağınız malzemeleri bir gün önceden çıkarıp buzdolapta buzunun çözülmesini sağlayın. Özellikle eti çıkarıp saatlerce dışarıda sıcak havada buzunun erimesi için bekletmeyin bakteriler için zemin hazırlamış olursunuz.Ilık suda çözdürebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder