21 Haziran 2013 Cuma

Ispanaklı Börek


Hamur Malzemeleri:
  • 1kilo un 
  • 1paket maya(yaş, kuru farketmez)
  • 1tatlı kaşığı tuz
  • Su (ılık)

İç Malzemesi:
  • 1kilo ıspanak
  • 1yemek kaşığı biber salçası
  • 1yemek kaşığı pul biber 
  • 2yemek kaşığı domates salçası
  • 1yemek kaşığı kuru nane
  • 1domates
  • 2yeşil biber
  • 1büyük soğan
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
Yapılışı:

  1. Hamuru yoğurun kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olabilir.
  2. Hamurun üzerini streçle kapatın, üzerine bir de örtü serin.
  3. Mayalanmasını, kabarmasını bekleyin.
  4. Ispanakları çok iyi yıkayın.
  5. Ispanakları incecik kıyın
  6.  Soğanları kıyın ve ıspanaklar ilave edip, bir tatlı kaşığı tuz ilave edip ovun.
  7. Ovulan malzemenin suyunu avucunuzla sıkıp başka derin bir kaba alın.
  8. Biber, domates küçük parçalar halinde kesip ilave edin.
  9. Diğer malzemeleri katıp karıştırın. Tuzunu tadına bakarak ayarlayın, mutlaka.
Kışın domates ve biber ilave etmezsiniz.
Hamur iki tepsiliktir. Sadece bir tepsi yapacaksanız, hamurun kalanını poşetleyip buzlukta saklayabilir sonra değerlendirebilirsiniz.Tabi iç malzemeyi de yarıya indirin.
Not: Ekmek aldığınız fırın hamur satıyorsa iki ekmeklik hamur sizin işinizi görür. size sadece onları kabaca açıp malzemeleri koymak kalıyor.
  • Tepsilerin altını sıvıyağ ile yağlayın.
  • Hamuru 4 eşit parçaya bölün.
  • Elinizle biraz açtıktan sonra oklava, merdane artık hangisini kullanıyorsanız açın.Yamuk olması sizi üzmesin sorun değil çünkü mayalı bir hamur olduğu için tepsiye yerleştirince çekerek açık kısımları kapatabilirsiniz.
  • ilk hamuru yerleştirince malzemenin yarısını ilave edin ve eşit şekilde hamurun her yanına yayın.
  • İkinci hamuru biraz daha özenerek açarsanız güzel olur, olmazsa da sorun etmeyin çünkü lezzeti kusurları kapatır.
  • 170 Derece ısıtılmış fırında üstü ve altı kızarana kadar pişirin.
  • Börek piştikten sonra fırından çıkartın ve soğumasına yakın dilimleyin.
  • İsterseniz fırına koymadan üzerine yumurta, sıvıyağ sürebilirsiniz size kalmış.
  • Fırına koymadan önce dilimlemeyin! Çünkü dilimler çok şekilsiz oluyor ve börek taş gibi sert oluyor.Dilimlenden pişince çıkarıldıktan sonra çok sert gibi olan börek buharıyla yumuşuyor.
  • Bu şekilde yaparsanız böreğinizin kenarları çıtır çıtır kendi yumuşak olur.
  • Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder